Zo’n 45 jaar geleden werd het pand op de Rozengracht 28 gekocht door mijn ouders. Mijn vader had een bedrijf in het aanleggen van centrale verwarming. De ruimte werd door hem gebruikt als werkplaats. Het was een creatieve man die hield van het bedenken van oplossingen voor technische problemen. Dit was zijn ruimte waar hij met hart en ziel werkte.

Het idee is om van de ruimte een gedeeld atelier te maken, de ruimte langzaam maar zeker op te knappen en er een prettige werkplek te laten zijn. Er is ruimte voor vier kunstenaars, die een opslaghok en een sleutel krijgen en de ruimte naar believen kunnen gebruiken.

Het ligt prachtig tussen het stadscentrum en de IJsselkade in, op een steen worp afstand van het station.

Zelf ben ik regelmatig op zoek naar een ruimte waar het prettig is om te zijn, waar de ruimte is om te creëren en waar groepsworkshops gegeven kunnen worden en waar ook echt met verf, hout, steen en klei gewerkt kan worden. Nu heb ik de kans om zo’n ruimte te creëren.

Het pand stamt uit 1953. Het ligt in een stuk Zutphen vlak bij het station dat in de oorlog plat is gebombeerd. Het stamt dus uit de wederopbouw, destijds gebouwd om er een garagebedrijf te vestigen.

Op dit moment komt ‘de werkplaats’ weer vrij en zijn we als familie aan het kijken naar een nieuwe bestemming. Eigenlijk gaat mijn hart er naar uit om de werkplaats, als werkruimte voor creativiteit te behouden. Het is een mooie industriële ruimte en ik zou het geweldig vinden om kunstenaars betaalbaar en laagdrempelig aan een werkruimte te helpen.

Hoe het allemaal in zijn werk gaat zal zich ook moeten ontvouwen, afhankelijk van de mensen die er graag willen komen werken. Het begint basic (tot voor kort was het een magazijn) en het is de bedoeling om langzaam maar zeker ook in de ruimte te investeren om hem meer duurzaam te maken.